Handlingsplan om något oönskat hänt
Vad har hänt?
Vilka är inblandade?
Är det ett lagbrott?
Är det ett stadgebrott?
Vilket stöd behövs för den som blivit utsatt?
Vilket stöd finns hos tränare?
Vilket stöd behövs i styrelsen?
Vilket stöd behövs hos andra inblandade?
Vilket stöd behöver förövaren?
Vilka behöver informationen?
Vad för information behöver de?
- Skaffa en bild av läget. Vad har hänt? Vilka är inblandade? Är det akut så se till att säkra miljön för den som är utsatt. Undvik att själva försöka utreda vad som hänt i det här steget. Om det blir ett polisärende är det viktigt att ni inte har påverkat inblandade personer.
Om den utsatta är ett barn är det viktigt att tänka på följande:
- Ta omedelbart kontakt med föräldrarna. Om problematiken misstänks finnas inom den utsattes familj ska socialtjänsten istället kontaktas.
- Identifiera om kontakt med socialtjänst behövs för att stötta barnet.
Om förövaren finns i föreningen är det viktigt att tänka på följande:
- Har förövaren ett förtroendeuppdrag i någon form, ska den personen ta time out under eventuell utredning.
- Är förövaren ett barn är föräldradialog mycket viktigt. Kan händelsen rubriceras som ett lagbrott – anmäl också till Socialtjänsten.
- Är det ett brott? Om ja, polisanmäl. Vid osäkerhet kontakta polisen för rådgivning.
Om det inte är ett lagbrott, undersök om det kan vara ett brott mot era eller Riksidrottsförbundets stadgar. Om ja, anmäl till berört specialidrottsförbund. Om det varken är ett lagbrott eller stadgebrott så bör ni själva försöka reda ut vad som hänt och sedan följa resterande steg i handlingsplanen. Känner ni er osäkra så ta kontakt med ert SISU-distrikt eller kontaktpersonen för Trygg idrott på Riksidrottsförbundet. Helen Alpstig
- Identifiera vilket behov av stöd som finns hos den utsatta, tränare, föreningsstyrelse, eventuellt andra inblandade och eventuell förövare. Här är det nätverk som ni tagit fram under ert förebyggande arbete ett mycket viktigt verktyg.
- Identifiera vilka som behöver information om det som hänt samt vilken form av information det ska vara. Tänk på den personliga integriteten, alla behöver inte veta allt.
- Följ den rutin som ni byggt upp under det förebyggande arbetet för att följa upp det som hänt.